Geschiedenis

Al sinds 1960 spelen jongens en meisjes het spel van Scouting in Veldhoven. In Nederland bestaat Scouting inmiddels al meer dan 100 jaar!            

Scoutingvereniging Hertog Jan van Brabant is genoemd naar Hertog Jan van Brabant, deze hertog heerste rond 1300 over het gebied waar onze blokhut staat. In het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw werd op de huidige locatie door de ouders van jeugdleden een houten gebouw gebouwd. IN de jaren ’80 werd dit uitgebreid door er de voormalige blokhut van Jong Nederland Oerle (de voormalige houten grote zaal) tegenaan te bouwen. In 1996 voldeed het oudste deel niet meer aan de eisen van de tijd en werd er besloten dit te slopen en nieuwbouw te plegen. De houten grote zaal bleef nog staan. In 2010 is deze gesloopt en ook vervangen door nieuwbouw.

Onze vereniging heeft maar liefst 120 jeugdleden en wordt mogelijk gemaakt door
25 leiding valt binnen Regio Zuid Oost Brabant. De regio ondersteunt de groepen met speladviezen, trainingen voor leidinggevenden en de uitleen van materialen. Alle regio’s vormen samen Scouting Nederland. In totaal bevat Scouting Nederland 1.100 Scoutinggroepen met gezamenlijk maar liefst 85.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers. Scouting maakt onderscheid tussen land-, water- en luchtscouts. Scouting Hertog Jan van Brabant behoort tot de landscouts van Scouting Nederland.